• standaard

Wereld yoga dag

Geplaatst op 21-06-2020

Vandaag is het officieel wereld yoga dag. Dit is dan ook werelds. Overal op de aarde worden er speciale lessen en tradities op deze dag gevierd. Yoga kent zijn oorsprong aan het andere eind van de wereld; India. De Verenigde Naties hebben 21 juni bestempeld als de internationale yoga dag, gekoppeld aan de langste dag van het jaar op het noordelijk halfrond. Langste dag is een beetje gek vind ik altijd, meeste lichturen kunnen we beter zeggen. De eeuwenoude tradities uit India waar voornamelijk de nadruk wordt gelegd op de eenwording van lichaam en geest is iets dat overal centraal staat.

Laat deze dag in het teken staan van liefde voor en om alles om ons heen. Een betere wereld voor alles en iedereen. Ook wel Karmayoga. Het helpen van anderen zonder daar iets voor terug te willen ontvangen. Niet eens een goed gevoel. Dat is ontzettend moeilijk, misschien wel onmogelijk. Maar het proberen, elke keer weer, dat is al goed genoeg. In de yogafilosofie kan je niet iets fout doen of het verkeerde pad op gaan, je kan het hooguit niet doen maar dat zit gelukkig niet in de aard van het beestje.

Binnen de yoga zijn alle fysieke oefeningen die we doen een voorbereiding op de meditatie. Een meditatie op niets. En hoe moeilijk is dat! Yoga staat voor het stilleggen van de wervelingen van de geest (Patanjali) waarmee de hele kleine ‘stilte’ wordt bedoeld tussen twee gedachten in. Als yogi probeer je door te oefenen, oefenen, oefenen deze minimale stilte uit te bereiden. Dat start bij het accepteren van alle gedachten die continu door je hoofd heen razen en daar oordeel loos naar te kijken. Ook naar jezelf oordeel loos kijken is een manier. Niet makkelijker overigens maar misschien wel iets makkelijker te begrijpen. Maak het niet te moeilijk, die pittige Ashtanga les die ik jullie voorschotel waarin je adem, adem, adem, is ook meditatie.

 

Het oog van de wereld vertroebeld onze kijk op de mensheid en de aarde zelf. De meesten van jullie die mij kennen weten dat ik om die reden de wijde wereld in ben getrokken. In allerlei landen (ironische genoeg op het zuidelijk halfrond) heb ik yoga beoefend en ben ik culturen gaan onderzoeken. Culturen verschillen per regio maar yoga, van Azië, Australië, tot Zuid-Amerika, is vrijwel identiek. Net als de liefde die universeel is onder alle mensen op deze aardkloot. Vanwege onze mooie gekantelde bolletje vieren ze 22 december de dag met de meeste lichturen aan die zijde. Gelukkig hebben ze daar geen wereld yoga dag van gemaakt... brr. 

Ik denk dat we de wereld in een doosje hebben als we terughoudendheid hebben en vervulling vinden in de kleine dingen. Harmonie tussen mens en natuur creëren gekoppeld aan gezondheid en welzijn. Het gaat er niet om, om als een slangenmens door het leven te gaan en social media vol te gooien met ‘kijk eens wat ik kan!’ maar om het gevoel van een zijn met jezelf, de wereld en de natuur. Door onze levensstijl te veranderen en bewustzijn te creëren, kan het helpen bij het welzijn van dit mooie, unieke, leven-gevende-bolletje genaamd aarde. De wereld is een schouwtoneel elk speelt zijn rol en krijgt zijn deel.

Namaste

Mandy van den Berg

Deel dit bericht:

Nieuws

 • Persconferentie 14 januari 2022

  Persconferentie 14 januari 2022 We hebben in de persconferentie de bevesti...

  Lees meer
 • kabinet besluit tot strenge lockdown

  kabinet besluit tot strenge lockdown   De maatregelen zijn...

  Lees meer
Meer nieuws
 • reclame1

  Gezond Gewicht

  Bereik met diverse programma’s een gezond gewicht en ontdek hoe voeding en leefstijl hieraan kunnen bijdragen

  Lees meer
 • reclame2

  Optimale Conditie

  Met behulp van professionele cardio-apparatuur en groepslessen werk je bij ons op een prettige manier aan een betere conditie

  Lees meer
 • reclame3

  Kracht

  Ontwikkel je lichaamskracht met behulp van zowel onze geavanceerde krachtapparatuur als onze vrije gewichten

  Lees meer
 • reclame 4

  Wellness

  Tijdens onze ontspannen yoga- en pilateslessen ontwikkel je naast sterke spieren ook een betere houding en souplesse

  Lees meer
 • Marleen

  "Een fijne sportschool met top begeleiding naar je doel, heel erg fijn! Goede motivatie om door te gaan!"

  Marleen
 • Gill

  "Supergezellige sportschool waar de mens op nummer één staat."

  Gill
 • Claudia

  "Een no-nonsense sportschool. Gezellig en een zeer professionele begeleiding. Voor elk wat wils, gewoon top!"

  Claudia
 • Joost

  "Een begrip in Hillegersberg-Schiebroek. De betere en hippe sportschool. Waar ook tijd is om te kletsen..."

  Joost
 • Laura Kateman

  "Fijne, onbedwongen sfeer die je zeker thuis laat voelen"

  Laura Kateman
 • Leonie Reijm

  "Onder begeleiding sporten & divers aanbod aan groepslessen"

  Leonie Reijm