• standaard

Balkoningsdag

Geplaatst op 02-05-2020

Lieve leden,

Oranjeshirt aan, de Nederlandse vlag, met wimpel (!) over het balkon. Wij Nederlanders staan er wereldwijd om bekend. Koningsdag. De oranjegekte zit in ons bloed. Probeer het maar eens een buitenstaander uit te leggen die vanuit zijn perspectief naar het Nederlandse nieuws kijkt. Ze vinden het gek, grappig en snappen er bovendien niets van. Maar het blijft ze trekken, die toeristen.

Dit jaar stond ik daar en mijn buren ook. We keken uit over een binnenplaats vanaf onze balkonnetjes. We hoorden kinderen spelen, het Wilhelmus voorbij schallen en het huiselijk feestgedruis de lege plek voor ons op het trottoir vullen. Nederlanders zijn eigenwijs, eigenzinnig en hard werkend. Er vormt een glimlach op mijn gezicht. Want zelfs in deze bijzondere tijd laten wij ons niet gek maken, of juist wel. Mensen laten zichzelf en de hond in het oranje uit. Kinderen versieren straten met oranje ballonnen en de rood-wit-blauw gekleurde vlaggetjes. Stoepkrijt in oranje, limonadekraampjes met ‘zelf service’ langs de weg, verlaten rommelkleedjes met een gift-blik of een ‘neem mee’ bord. Het mag de pret niet drukken voor dit bezige volkje. Want Oranje boven krijgt ons er dus niet onder.

Het is prachtig weer. Mensen zitten oranje opgedoft in hun bootjes die over de Rotte schommelden. Een aantal hoofdjes werden er zelfs rood/oranje van. Dankbaar voor de zon. Een feestdag is toch meer een feestdag als het in al zijn ware kleuren op licht. De dag staat voor mij niet alleen in het teken van de Koning zijn verjaardag maar ook in het teken van saamhorigheid. Het gevoel dat mij bekruipt toen ik mijzelf ook maar even uitliet in het park in het oranje, als een hondje. Knal oranje voorbijgangers die een glimlach of een blik van waardering gaven vanuit het unanieme, onuitgesproken oranje team. Het is een kleur die van verre wordt herkend tussen de grassprietjes of langs de oeverkant. Alsof mensen als verse bloemen opkomen in de natuur. Vrolijke voorjaarsbloemen met hun kroon naar de zon.

Nederlander zijn wat is dat dan precies? Voor mij is dat in ieder geval te zien de laatste tijd maar vooral deze dag. Het ultieme gevoel van erbij horen. Wij doen dit gewoon. Als kroongetuigen van een strijd tegen het virus. Ik voel mij de koning te rijk met de Rotterdammers om mij heen. Balkoningsdag is een feit.

Thuis hang ik de mantel aan de haak. Klap ik de laptop open. Negen oranje toetjes kijken mij aan vanaf een livestream om te gaan sporten. Samen, op deze feestelijke dag, voor een feestelijke sportfoto. Als we geschiedenis schrijven, laten we het dan eensgezind doen. Dat spant immers de kroon.

---
Mandy van den Berg

Deel dit bericht:

Nieuws

 • Persconferentie 14 januari 2022

  Persconferentie 14 januari 2022 We hebben in de persconferentie de bevesti...

  Lees meer
 • kabinet besluit tot strenge lockdown

  kabinet besluit tot strenge lockdown   De maatregelen zijn...

  Lees meer
Meer nieuws
 • reclame1

  Gezond Gewicht

  Bereik met diverse programma’s een gezond gewicht en ontdek hoe voeding en leefstijl hieraan kunnen bijdragen

  Lees meer
 • reclame2

  Optimale Conditie

  Met behulp van professionele cardio-apparatuur en groepslessen werk je bij ons op een prettige manier aan een betere conditie

  Lees meer
 • reclame3

  Kracht

  Ontwikkel je lichaamskracht met behulp van zowel onze geavanceerde krachtapparatuur als onze vrije gewichten

  Lees meer
 • reclame 4

  Wellness

  Tijdens onze ontspannen yoga- en pilateslessen ontwikkel je naast sterke spieren ook een betere houding en souplesse

  Lees meer
 • Marleen

  "Een fijne sportschool met top begeleiding naar je doel, heel erg fijn! Goede motivatie om door te gaan!"

  Marleen
 • Gill

  "Supergezellige sportschool waar de mens op nummer één staat."

  Gill
 • Claudia

  "Een no-nonsense sportschool. Gezellig en een zeer professionele begeleiding. Voor elk wat wils, gewoon top!"

  Claudia
 • Joost

  "Een begrip in Hillegersberg-Schiebroek. De betere en hippe sportschool. Waar ook tijd is om te kletsen..."

  Joost
 • Laura Kateman

  "Fijne, onbedwongen sfeer die je zeker thuis laat voelen"

  Laura Kateman
 • Leonie Reijm

  "Onder begeleiding sporten & divers aanbod aan groepslessen"

  Leonie Reijm